top of page

Eko-ogród

  • Zdjęcie autora: Monika Wiśniewska-Zemełka
    Monika Wiśniewska-Zemełka
  • 28 lut 2023
  • 2 minut(y) czytania

Moje małe, codzienne kroki w stronę eko-ogrodu: zbieranie odpadków, którymi później podsypuję rośliny w ogrodzie, żeby zapewnić im odpowiednie pH gleby i przy okazji wyściółkować. Skorupki jajka - sproszkowane, wymieszane z ziemią podwyższają pH (w tym samym celu można wykorzystać popiół drzewny). Rośliny, które lubią wapienne podłoże to m.in.: - ogrodowe: goździk, lawenda, czosnek ozdobny i niedźwiedzi, budleja; - jadalne: winorośl, bób, kapusta; - doniczkowe: sansewieria, kliwia, aloes, drzewko szczęścia. Fusy kawy - wymieszane z ziemią obniżają jej pH. Rośliny, które wolą kwaśne podłoże, to m.in.: - ogrodowe: wrzos, wrzosiec, modrzewnica, borówka brusznica, azalia, różanecznik, hortensja; - jadalne: borówka amerykańska, żurawina; lekko kwaśną glebę lubią też: pomidor, koper, kukurydza; - doniczkowe: anturium, storczyk, paproć, peperomia, fikus, skrzydłokwiat, monstera.

Na zdjęciach moje "nawozy". Nie wyglądają źle, prawda? Trzymam je na półce kuchennej w eleganckich pojemnikach. Nie przeszkadzają, nie śmierdzą*, nie szpecą. Kiedy się uzbiera, podsypuję je pod rośliny. Unikam w ten sposób sklepowych nawozów, co zmniejsza produkcję plastiku. Sklepowe trzeba też uważniej dawkować, żeby nie przesadzić. Z nawozem domowym nie mam tego problemu. Nie jemy aż tyle jajek ani nie pijemy tyle kawy.

Jeśli chodzi o ekologię, ślad węglowy itd., to kropla w morzu. ALE! Kropla drąży skałę A nawet jeśli nie uratuję planety, to przynajmniej zaoszczędzę na nawozach. Wysiłek to żaden, szybko wchodzi w nawyk. I znalazłam zastosowanie dla ładnych pojemników. *UWAGA: ze skorupek surowych jajek ściągam błonę pergaminową (to ta wewnętrzna biała warstwa). Na błonie pergaminowej zostaje glut białka, więc skorupka jest czysta i sucha. Płynne fusy po kawie wylewam do kompostu, do kuchennego pojemnika odkładam tylko sprasowane, odparowane fusy z kawiarki ciśnieniowej. Płynne pleśnieją, a te z kawiarki szybko wysychają i pozostają w postaci proszku.

------------

 
 
 

Komentarze


Blog

bottom of page